Een pup kopen die bij je past: hoe begin je eraan?
-
Wees realistisch
Om een hond te kiezen die bij je past moet je eerst en vooral uitmaken wat je behoeften zijn en hoe deze zullen evolueren over de volgende 14 jaar.
- Wat verlang je van een hond?
- Waarom wil je een hond?
- Heb je de financiële middelen om een extra gezinslid te onderhouden?
- Kan je ermee omgaan dat je hond in het begin in huis plast en/of dingen kapot bijt?
- Hoeveel tijd heb je voor je hond?
- Wat ga je doen als je gezinssituatie veranderd?
- …
Wees realistisch en eerlijk. Past een hond wel bij jouw levensstijl? Als je hond elke dag 10 uur alleen zou moeten zitten in een bench, is het antwoord nee. Als je een hond koopt voor je kinderen, denk dan ook goed na wat er gaat gebeuren als zij hem beu zijn of het huis verlaten. Wie gaat er dan voor zorgen?
Als je er overtuigt van bent dat je er goed voor kan zorgen kies je een ras dat bij je past.
-
Kies het juiste ras
Als je op een appartement woont en niet erg actief bent, dan is een Border Collie niets voor jou.
Als je graag gaat joggen met je hond in het bos, dan is een Engelse Bulldog misschien niet de beste keuze.
Kijk wat je verlangt van een hond en doe onderzoek naar de verschillende rassen waarin je geïnteresseerd bent. Je kan ook altijd deskundig advies inwinnen bij een hondengedragsdeskundige.
Ga bewust om met je keuze en zoek naar de beste match. Er zijn verschillende rassen waarbij vermeld staat dat het geen ‘beginnershonden’ zijn. Hou hier ook rekening mee. Als je toch dat ras wilt en het is je eerste hond, voorzie dan begeleiding in de eerste maanden.
3. Kies de juiste fokker
Je hebt besloten dat een hond bij jou past en je hebt een ras gekozen. Nu is het zeer belangrijk om een goede fokker te kiezen. Signalen die kunnen wijzen op broodfokkers zijn:
- Leveren aan huis
- Paspoort uit het buitenland
- Bieden meer dan 3 rassen aan
- Pups mogen afgehaald worden voor ze 7 weken oud zijn
- Je mag de moeder (en vader) niet zien
- Pups worden grootgebracht in een schuur of garage
- Doen niets om de pups actief zindelijk te maken
- Vermelden gewoonlijk niets over de socialisatie die zij al hebben uitgevoerd en de socialisatie die jij nog moet doen
- …
De grootste reden dat mensen toch bij broodfokkers kopen is omdat de prijs wat lager ligt en omdat er altijd aanbod is. Ze werken een impulsaankoop in de hand. Bij een goede fokker is er vaak een wachtlijst en ligt de prijs wat hoger. Denk er echter aan dat een pup nooit gratis is!
Een pup is nooit gratis
Zoekertjeswebsites, sociale media en prikborden in winkels of bij dierenartsen vertellen vaak een duidelijk verhaal. Er zijn veel pups en ze moeten weg. Vaak zelfs gratis of aan een zeer goedkope prijs.
Een pup is echter nooit gratis dus laat je niet vangen. De kosten eindigen namelijk niet bij de aankoop van je schattig pupje. Je moet ook rekening houden met de volgende kosten:
- Praktisch (eet- en drinkbak, bench, mand, speeltjes, leiband,…)
- Voorziene medische kosten (vaccinaties, sterilisatie, middelen tegen parasieten,…)
- Onvoorziene medische kosten (aanhoudende diarree, gebroken pootje, opeten van saté-stok of andere gevaarlijke of giftige dingen,…)
- Eventueel hondenschool of privétrainer
Dit zijn kosten waar alle pup eigenaars zich aan kunnen verwachten. Dus als dit allemaal zoveel geld kost is het logisch om de aankoopprijs zo laag mogelijk te houden zodat je makkelijker de rest kan betalen…juist? Niet juist.
Gratis pups of goedkope pups brengen vaak problemen met zich mee.
Bij pups die worden weggegeven gaat het vaak om een ongelukje. De eigenaars zijn niet voorbereid en er is weinig tot niets gekend over de vader. Dit kan problemen veroorzaken als de vader erfelijke ziekten of aanleg voor probleemgedrag doorgeeft aan de pups.
Omdat de eigenaars onvoorbereid zijn, krijgen de pups vaak ook een gebrekkige socialisatie wat op zijn beurt kan zorgen voor gedragsproblemen op latere leeftijd. Vaak worden zij te vroeg verwijderd van de moeder wat ook weer een negatieve invloed heeft op het gedrag. En ten slotte zijn gratis pups zelden gechipt, gevaccineerd of behandeld tegen parasieten. In het slechtste geval kan je dus met een hond zitten die geïnfesteerd is door wormen, nog gechipt moet worden, een genetische ziekte draagt waarvoor hij later zal geopereerd moeten worden en gedragsproblemen ontwikkelt. De kosten kunnen aanzienlijk oplopen. Vaak belanden deze dieren dan ook in een asiel. Waarom zou je 700 euro uitgeven aan een operatie voor een hond die je 0 euro heeft gekost?
Daarnaast heb je nog de goedkopere pups die van bij broodfokkers komen. Er is een aanzienlijk risico dat dit dier ook niet in orde is. Er wordt nauwelijks geselecteerd op goede kwaliteiten van de hond en de pups worden grootgebracht in een omgeving die de ontwikkeling zeker niet bevordert. Deze dieren zijn regelmatig al ziek als ze bij de nieuwe eigenaar komen. Het is niet ongewoon dat de dierenarts een pas aangekochte pup binnenkrijgt met 1 of meerdere ziektes. Je hebt je pup dan misschien gekocht aan een zeer lage prijs, maar als er na 2 weken al 300 euro dierenartskosten zijn bijgekomen spaar je weinig uit.
Er bestaat dus niets als een ‘gratis pup’. Er gaan altijd kosten mee gepaard.
Overweeg adopteren
Als mensen op zoek gaan naar een hond om hun gezin te vervolledigen gaan de meeste op zoek naar een pup. Overweeg echter ook eens een hond te adopteren.
Onze asielen zitten overvol en dit gaat er in de toekomst zeker niet op verbeteren. Daarbuiten zijn er ontelbare rescues die zich inzetten voor honden in het binnen- en buitenland. Praat met mensen die hebben geadopteerd. Velen zullen je vertellen dat ze nooit meer anders zouden willen.
Ik hoor vaak dat mensen liever een pup willen omdat ze deze nog volledig kunnen kneden. Denk er echter aan dat je een pup ook kunt verknoeien als je dit niet goed aanpakt. De eerste weken zijn cruciaal en je moet er tijd voor maken om voortdurend bezig te zijn met de ontwikkeling van jouw pup. Je moet hem ook zindelijk maken, alles aanleren,…
Een volwassen hond die je adopteert is al zindelijk, heeft zijn socialisatie fase al helemaal doorlopen en kent vaak ook al commando’s.
Als wij denken aan dieren in het asiel, denken we vaak aan dieren die zijn afgestaan omwille van ernstige gedragsproblemen. Dat soort problemen wil je je niet op de hals halen als je op zoek bent naar een hond om je gezin te vervolledigen. Er zijn echter ook bijzonder veel honden die om andere redenen zijn weggedaan zoals:
- Financiële problemen
- Verhuizen en de hond mag niet mee
- Geen tijd meer voor de hond
- Eigenaar moet naar het rusthuis en de hond mag niet mee
- Eigenaar overlijdt en familie ziet het niet zitten om de hond te adopteren
- Jobaanbieding in het buitenland en de hond kan niet mee
- …
Zelfs de honden met gedragsproblemen kunnen het zeer goed doen mits ze bij de juiste persoon worden geplaatst.
Denk er eens over na en ga gerust langs bij je lokale asiel. Je zal snel merken dat er heel wat potentieel zit en misschien zit er wel DE hond voor jou.
Conclusie
Een hond kan een hele grote verrijking zijn voor je leven. Maar zoals je ziet komt er ook heel wat bij kijken. Als je jezelf goed voorbereid en op voorhand de juiste vragen stelt, bespaar je jezelf een hoop leed. Daarbij krijg je een vriend voor het leven!
Wil je graag begeleiding bij je keuze van ras en de aankoop van je pup? Aarzel dan niet mij te contacteren.